Kani

Luovutusikä:

8-10 viikkoa

Keski-ikä:

4-8 vuotta riippuen rodusta, oikein hoidettuna kani elää jopa 10-vuotiaaksi

Paino

alle 2 kilosta yli 7 kiloon

Yksin vai laumassa:

laumassa

Värimuunnokset:

yli 30 väriä

Päivä/yöeläin:

päivä

Lemmikkikaneja on erikokoisia. Pienimmät kääpiörodut, kuten kääpiöluppa ja hermeliini, voivat painaa alle 2 kiloa, kun taas esimerkiksi suurimpiin rotuihin kuuluva belgianjätti yli 7 kiloa. Kaneja on useita eri väri-, kuvio- ja turkkimuunnoksia.

Kanin luonteesta riippuen se voi elää asunnossa täysin vapaana tai tilavassa häkissä, jolloin se tarvitsee päivittäin runsaasti jaloittelua. Häkin lisäksi kani tarvitsee kuivaheinää, juomapullon, ruoka-astian, kuivaruokaa, mineraalikiven, mahdollisesti valjaat sekä kuivikkeeksi puruja ja kissanhiekkaa.

Kasvissyöjänä kanin pääravintoa on heinä, jota on oltava aina saatavilla. Kanin ruokavalioon kuuluu myös kanipelletti, johon on laskettu kaikki kanin tarvitsemat hivenaineet ja vitamiinit, tai kaneille tarkoitettu siemensekoitus. Näitä kahta voi antaa myös sekoitettuna keskenään. Siemenseosta ostettaessa on varmistettava, ettei siinä ole kania liikaa lihottavia auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä. Lisäksi kanin on saatava monipuolisesti vihanneksia ja hedelmiä, esim. porkkanaa, salaattia, persiljaa, omenaa ja tuoretta ruohoa. Antamalla kanille lehtipuiden oksia ja näkkileipää jyrsittäväksi, eivät sen hampaat kasva liikaa.

Oikeaa ja ajankohtaista tietoa kaneista saat Suomen kaniyhdistys ry:n sivuilta: www.kaniyhdistys.com