Hiiri

Luovutusikä:

5 viikkoa

Keski-ikä:

1-1,5 vuotta

Paino:

noin 20-60 g

Yksin vai laumassa:

naarashiiriä väh. 2, urokset asutetaan yksin

Värimuunnokset:

useita

Päivä/yöeläin:

Hiiren kodiksi paras on muovinen terraario. Parasta kuiviketta ovat kutterinpuru ja höylänlastut. Älä käytä sahanpurua. Virikkeiksi riittävät tyhjät wc-rullan hylsyt ja erilaiset pahvirasiat. Voit laittaa hiirille myös ison juoksupyörän, joka on riittävän iso, ettei pyörässä juoksevan hiiren selkä taivu liikaa. Pesämökiksi hiirille kelpaa tyhjä kukkaruukku tai vaikkapa kookospähkinä. Häkki tulisi siivota vähintään kerran viikossa.

Hiirien päivittäiseen hoitoon kuuluvat juomapullon ja ruokakupin puhdistus ja pesu. Lisäksi pissanurkkausta kannattaa siivota päivittäin. Jos laitat häkkiin pieneen kuppiin kissanhiekkaa, oppii hiiri äkkiä käymään tarpeillaan siinä. Hiekkalaatikkoon on helppoa vaihtaa päivittäin uudet hiekat.

Hiirien pääravintoa on siemenseos, esimerkiksi erilaiset hamsteriseokset kelpaavat hyvin. Liian rasvaisesta ruoasta hiiri helposti lihoo ja siksi ruoasta onkin hyvä poimia pois liiat auringonkukansiemenet ja maapähkinät. Seokseen voi silloin tällöin lisätä koiran tai kissan kuivamuonaa.

Rotta- ja hiiripelletit tarjoavat hiirelle kaikki sen tarvitsemat hivenaineet ja vitamiinit. Hyvänä lisäravintona hiirelle ovat hedelmät ja vihannekset. Voit syöttää hiirille esimerkiksi tomaattia, salaattia, kurkkua, omenaa, päärynää ja kiinankaalia. Lisäksi voit antaa tuoretta ruohoa, voikukkaa ja apilaa sekä silloin tällöin kovaa leipää nakerrettavaksi, jotta hampaat eivät pääse kasvamaan liian pitkiksi. Hiiret pitävät myös perunamuusista, keitetystä makaronista ja riisistä sekä puurosta. Ruoka olisi hyvä tarjoilla hiirille aina samaan aikaan ja kaikkein mieluiten illalla. Hiirellä tulee aina olla raikasta vettä saatavilla ja siihen voi lisätä vitamiinitippoja.

Lue lisää www.hiiret.fi.