Degu

Luovutusikä:

8 viikkoa

Keski-ikä:

7-15 vuotta

Paino:

300-700 g

Yksin vai laumassa:

laumassa

Värimuunnokset:

useita

Päivä/yöeläin:

päivä

Degut viihtyvät suurissa ja korkeissa häkeissä tai terraarioissa mihin niille saa rakennettua erilaisia kiipeilytasoja ja virikkeitä. Häkin sisustukseksi voi käyttää erilaisia juurakoita, tasoja, tikkaita, ruukkuja tai oksia millä degut voivat kiipeillä ja tarkkailla ympäristöä. Kutterinpuru sopii parhaiten kuivikkeeksi, mutta voit käyttää myös turvekutteria, haapahaketta sekä puu- tai paperipellettiä. Varsinaista pesää degut eivät tarvitse, mutta pesänrakennusaineiksi sopivat heinä, olki ja talous- tai wc-paperi. Lisäksi häkissä tulee olla painava ruokakuppi ja juomapullo, joka on kiinnitettynä häkin ulkopuolelle. Häkki tulee siivota 1-2 vkon välein, riippuen siitä, montako asukkia häkissä asustaa.

Myös degut pitävät kylpemisestä chinchillahiekassa. Hiekka kannattaa laittaa erilliseen astiaan ja ottaa aina kylpyhetken päätyttyä häkistä pois, jottei hiekka likaannu tai degut ala käyttämään hiekka-astiaa omana vessanaan.

Oikealla ruokinnalla degun saa elämään jopa 15 -vuotiaaksi. Degu syö luonnossa mukuloita, sipulikasveja ja kasvien kuoria. Tätä lähelle päästään, kun sille syötetään pellettiseosta, joka sisältää 50 % laadukasta marsupellettiä ja 50 % laadukasta chinchillapellettiä. Tämän lisäksi degulla tulee olla tarjolla hyvälaatuista heinää ja raikasta vettä. Heinä on todella tärkeää degun suoliston toiminnan kannalta. Lisäksi degulle voi antaa kuivattuja, myrkyttömiä kasveja, kuten voikukkaa, nokkosta ja oksia lehtineen. Kovat oksat antavat degun hampaille töitä ja pitävät niiden kasvun kurissa. Degulle ei saa antaa mitään makeita hedelmiä tai vihanneksia.

Lue lisää deguista www.gerbiiliyhdistys.fi